Home>Wetgeving>Grenswaarde

Wetgeving

 

Grenswaarde lasrook

Sinds 2007 zijn de bestuurlijke MAC waarden in Nederland komen te vervallen en hanteert men zogenoemde wettelijke grenswaarden. Voor lasrook geldt vanaf 1 april 2010 een wettelijke grenswaarde van 1 mg/m3 las tijdgewogen gemiddelde over 8 uur.

Grenswaarde lasrook en gezondheidswaarde

Deze wettelijke grenswaarde van 1mg/m3 gold al geruime tijd als de toelaatbare gezondheidswaarde, maar is nu wettelijk als grenswaarde vastgesteld. Alle bedrijven in Nederland waar lasactiviteiten plaats vinden dienen een werkomgeving te kunnen bieden aan hun personeel, met een gezondheidswaarde waarbij de concentratie niet overschreden wordt. Niet alleen vanuit het oogpunt van de lasser gezien, die is tijdens zijn lasactiviteiten vaak voldoende beschermd. Voor de rest van het personeel dat zich in de werkruimte begeeft dient  zorg gedragen te worden dat de gezondheidswaarde in orde is.

Grenswaarde lasrook en PBM

De lasser is verplicht tijdens zijn lasactiviteiten beschermd te zijn  zoals de wetgeving dit voorschrijft. De lasser moet dan gebruik maken van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). Dit kan variéren van een verbeterde lashelm tot een overdrukhelm met externe luchttoevoer, afhankelijk van de uit te voeren werkzaamheden. Voor het overig personeel en de tijd dat de lasser niet met lasactiviteiten bezig is en de PBM wordt afgedaan, moet er geademd  kunnen worden in een schone werkomgeving. Hiervoor is een goede ruimte ventilatie die voldoet aan de grenswaarde van essentieel belang.

Grenswaarde lasrook en de oplossingen 

LUTEC Luchttechniek is gespecialiseerd in het bedenken en realiseren van oplossingen om de grenswaarde van lasrook niet te overschrijden. Een oplossing kan zijn bronafzuiging en/of  ruimtelijke ventilatie. Hierbij worden de installaties  voor lasrook al geruime tijd uitgelegd onder de grenswaarde van 1mg/m3. Afhankelijk van uw situatie wordt gekeken wat de beste systeemkeuze of combinaties van systemen is.

Dit kan variéren van een relatief simpele bronafzuiging tot en met een geavanceerd centraal systeem met complete besturing en geïntegreerde functionaliteiten als verwarming, warmteterugwinning, koeling etc.

  • Bronafzuiging
  • Opmengsysteem (ook wel diluter of mix systeem genoemd)
  • Push Pull installatie (ook wel horizontale verdringing genoemd)
  • Verticaal verdringingssysteem

Klik hier voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.

Klik hier voor een informatiefilm over lasrook.

Volg ons ook op:

Volg ons ook op Facebook Volg ons ook op Twitter Volg ons ook op YouTube Volg ons ook op LinkedIn